Skip to main content

Onze projecten

Dompel je onder in de wereld van Het Pennywafelhuis door middel van onze afgeronde projecten, een levendige mix van samenwerkingsverbanden en eigen initiatieven. Ontdek ons avontuurlijke traject van lokale evenementen, liefdadigheidsbijdragen en creatieve samenwerkingen die de essentie van onze passie voor heerlijke lekkernijen en gemeenschapsverbondenheid belichamen. Elk afgerond project vertelt een uniek verhaal van betrokkenheid en heerlijke smaken die we hebben gedeeld en gevierd met onze gewaardeerde gemeenschap.

In de rijke schakering van afgeronde projecten van Het Pennywafelhuis vind je een breed spectrum van creatieve ondernemingen en succesvolle gemeenschapsinspanningen. Van culinaire festijnen tot lokale samenwerkingsverbanden en maatschappelijke initiatieven; elk voltooid project weerspiegelt onze toewijding aan het delen van smaakvolle geneugten en het versterken van banden in de gemeenschap. Stap in onze verzameling van afgeronde projecten en proef de vreugde van onze betrokkenheid en het succes van onze georganiseerde initiatieven.

HOTCHPOTCH: Duran Lantink & Het Pennywafelhuis

Opening is al geweest!

Wat is anno 2023 de waarde en het toekomstperspectief van traditionele kleding? Dat is een vraag die het Zeeuws Museum al langer bezighoudt en nu voorlegt aan Duran Lantink. De internationaal bekende modeontwerper, die bekend staat om de manier waarop hij gedragen kleding omtovert tot high-end catwalk looks, gaat ermee aan de slag. Via het Zeeuws Museum komt hij in contact met de deelnemers van Het Pennywafelhuis. Dit is een laagdrempelig sociaal-artistiek project in de Middelburgse wijk Dauwendaele en vormt een thuisbasis voor, veelal, nieuwe Zeeuwen.

Wanneer Lantink en het Pennywafelhuis samenkomen, ontstaan er als vanzelf verrassende kruisbestuivingen. De designer deconstrueert en reconstrueert stukken uit de streekdracht, zij aan zij met de deelnemers van het Pennywafelhuis. Het collectieve proces dat ontstaat leidt tot een ware HOTCHPOTCH*, waarin Zeeuwse streekdracht verweven raakt met creatieve uit diverse culturele tradities – allen thuis in hedendaags Zeeland – en ieders artistieke kwaliteiten een podium krijgen.

Niet alleen het begrip ‘Zeeuws’ krijgt in HOTCHPOTCH een hernieuwde invulling; ook materialen en technieken worden opnieuw toegepast. Door de herschikking van traditionele kleding en uitwisseling van creativiteit vindt er verduurzaming plaats; “afdankertjes” worden tot kunst verheven en verouderde technieken vinden herwaardering. De deelnemers van het Pennywafelhuis zorgen hierbij, met eigen kennis en kunde, voor onvoorzien en hoopvol perspectief

Bekijk hier de video over het proces van dit project!

Bekijk hier de video over het proces van dit project!

Bekijk hier de video over het proces van dit project!

TextielMuseum Tilburg: Samen met Koningin Máxima nieuwe gordijnen borduren voor Paleis Huis ten Bosch

Bekijk de link hier of het filmpje hieronder!

Het Pennywafelhuis heeft mee geborduurd aan de gordijnen voor paleis ten Bosch in Den Haag. Najaar 2022 was er een spetterende opening in het textielmuseum in Tilburg en september 2023 gaat onze textielgroep naar Den Haag om de gordijnen in het paleis te bewonderen.

“VRIJHEID IN VERBONDENHEID”

“Vrijheid in verbondenheid” was het thema van de nationale Bevrijdingsdag (5 me 2022). Vanuit die gedachten ging de stadsdichter van Middelburg Aschwin van den Abeele in gesprek met Hazem Alhaj Ahmad, die als vluchteling in Zeeland terechtkwam. Deze gesprekken hebben geleid tot het gedicht “ik ben van Al – Jahra, ik ben van Zeeland.

Tijdens een feestelijke middag in de tuin van het Pennywafelhuis te Middelburg hebben ze gezamenlijk dit gedicht gepresenteerd, dat zowel in het Nederlands als in het Arabisch voorgedragen werd.
Dit gedicht wordt geschonken aan het Pennywafelhuis – de creatieve ontmoetingsplaats, waar bewoners van diverse pluimage elkaar ontmoeten en inspireren!